Bernat Reher
195 anys de la millor literatura universal en alemany
Aprofitem el 195 aniversari de la reconeguda editorial alemanya Reclam per repassar la seva història i el seu model d’èxit
Estic segur que no hi haurà cap germanista o germanòfil que no pensi cada dia en l’editorial Reclam. L’empremta d’aquesta editorial en la divulgació de la cultura alemanya ha estat extraordinària, tant per als curiosos que ens hem apropat al llegat literari d’aquest país com pels mateixos alemanys. A tots ens uneix la predilecció per aquesta editorial, que s’ha convertit en un símbol de minimalisme editorial, cura i qualitat dels exemplars. Reclam també es caracteritza perquè, ja des dels seus inicis, es va proposar un objectiu realment ambiciós: fer del seu catàleg una mostra completa de la literatura universal, sempre des de la perspectiva alemanya. És per això que molts amants de les lletres alemanyes ens adrecem directament a aquesta editorial, ja que a través d’ella se’ns presenta la visió completa de la literatura universal des de la perspectiva de la cultura alemanya. Ara, a més, l’editorial Reclam fa un pas més cap al que també la fa llegendària: el passat octubre va complir 195 anys, convertint-la en una de les editorials amb més llarg recorregut en activitat.
La història de Reclam comença amb la seva fundació per Philipp Reclam el 1828 a Leipzig. Entre les primeres edicions es troben la Bíblia (qui sap si és una picada d’ull a la Bíblia de Gutenberg), un diccionari francès-alemany alemany-francès i Das singende Deutschland, una recopilació de cançons populars tradicionals alemanyes. Més tard, però, va arribar el seu projecte més ambiciós, la Biblioteca universal (Universalbibliothek), amb la finalitat de posar a l’abast del públic general les obres dels pensadors i poetes més importants de la tradició i contemporaneïtat alemanyes. La biblioteca universal fa poc també va celebrar una fita considerable: el 2017 fa fer 150 anys, el que la converteix en la col·lecció de més llarg recorregut en llengua alemanya. Aquesta és la més coneguda de la Reclam, reconeixible immediatament pel seu color groc brillant i la seva mida de butxaca. Tot i la seva mida reduïda, ningú qüestiona la seva importància: molts clàssics universals i alemanys tenen les seves versions més canòniques i reconegudes en aquestes petites edicions.
Una de les primeres sales d’empremta de la Reclam. | Fotografia cedida per la Reclam
Gràcies a la Reclam, Leipzig s’ha convertit en una de les capitals mundials de l’edició i venda de llibres. Tanmateix, en aquesta ciutat de l’Alemanya Oriental també ha acollit la seu de moltes altres editorials. Amb tota aquesta activitat en aquest sector, la ciutat ha acabat comptant amb un barri conegut com el ‘barri de les arts gràfiques’ (Graphisches Viertel). Els més fans d’aquesta editorial tenen, fins i tot, la possibilitat de visitar el museu dedicat exclusivament a Reclam (Reclam-Museum).
Oficines actuals de l’editorial. | Fotografia cedida per Reclam.
La magnitud de l’obra de la Reclam pot comparar-se amb poques gestes editorials. Una d’elles és, sens dubte, la col·lecció Bernat Metge, que recull, edita i tradueix, encara avui, totes les obres clàssiques de la tradició llatina i grega al català. També ho és per la seva constància, tradició i renom, així com per un estil senzill i minimalista que centra tota l’atenció dels lectors en el text, una estratègia que, evidentment, només et pots permetre quan la qualitat és exquisida.
Algunes de les lectures que m’han guiat en la permanent travessia per convertir-me en un germanòfil han estat, com no podia ser d’altra manera, d’aquesta editorial. Concretament, tinc presents les edicions de l’Antígona de Sòfocles i El naixement de la tragèdia de Friedrich Nietzsche. Les lectures, totes dues, han estat exigents, ja que es barreja un alemany antic i ric: a Antígona, per emular el grec original; a El naixement de la tragèdia, precisament, per reviure’l a través de la prosa fervent del filòsof del sí a la vida. És ben cert que les millors lluites intel·lectuals es produeixen en silenci, en la major concentració i en la recerca de la puresa i el refinament de la lletra pura; i, sobretot, pel treball constant, que omple la maleta de bagatge i experiència. En això, Reclam pot fer gala com gairebé ningú, doncs ara pot treure pit de tenir una tradició de 195 anys.
Quatre exemplars de la meva col·leció. | Carlos Francesch
Algunes recomanacions...
© Copyright Associació Cultural Mentrimentres, 2023 | Desenvolupament web per Pol Villaverde